Móda s morální hodnotou

Taky řešíte plasty v oceánech a týraná zvířata? Výborně, pomozme dalším lidem, aby takové situace mohli řešit... bude nás více a vše zvládneme napravit daleko rychleji.

Trpí lidé, stejní jako jste Vy, Vaše děti, maminky, babičky.
H&M, Zara, Reserved jsou jen některé z mnoha firem s masovou výrobou (dá říct, že drtivá většina všeho, co najdete v obchodních domech je masová výroba (no jo je to tak...). Víte odkud je Vaše oblečení? Sportovní, funkční, outdoorové, společenské, streetové... 

 

 

 

Jak byste reagovali Vy, kdyby Vám snížili ⬇⬇ mzdu na nižší než minimální? Zkuste si představit, že svoji práci děláte za 4.000 Kč měsíčně‼️Počkejte, teď se zastavte a opravdu si to zkuste představit, že v Česku dnes pracujete za 4.000,- 

I oblečení z H&M by v tu chvíli pro Vás bylo příliš drahé. Ano je to absurdní, museli byste pracovat 2x tolik, abyste měli na ten nejlevnější nájem! 80 hodin týdně, 11 hodin denně, 7 dní v týdnu! Žádné volno, žádné hry s dětmi, žádné procházky se psy a to máte teprve zaplacený nejnižší možný nájem! Jste o hladu...

 

 

 

Lidé, kteří pracují v továrnách na textil (viz článek na konci textu) opravdu nemají pomyšlení na tříděný odpad ani plasty v oceánech!
V jejich kůži byste neměli ani Vy. Nejspíš byste bez mobilu a počítače o problematice znečištění, týraných zvířat, opuštěných dětí, válečných konfliktech ani netušili!

Situace je to rozsáhlá a řešení není úplně přestat nakupovat u řetězců (kolik z nás by si to také mohlo dovolit?). 
V takovou chvíli by ti LIDÉ neměli ani tuto podhodnocenou mzdu. Řešení je změnit náš přístup spotřebitelů. Skutečně potřebujete až tolik levného oblečení? Zkuste změnu, například jeden rok nakupovat oblečení méně za to kvalitní kousky. STOP KILŮM hadrového textilu.

markoin_slowfashion_fashion revolution_rana plaza_fair trade_fair fashion

(Zřícení textilní továrny Rana Plaza v Bangladéši, kde zahynulo přes 1.000 lidí, pro představu při hurikánu Katrina na jihu USA zahynulo 1.833 lidí, rozdíl v medializaci dvou tragédií a následných opatřeních je nesrovnatelný a tragický sám o sobě.)

Řetězce se řídí námi spotřebiteli. Změňme se my, i oni změní svůj přístup.

Když pomůžeme žít důstojně lidem z továren v Bulharsku, Kambodži, Bangladéši, Indii, Turecku, ale i dalších evropských a asijských zemí, bude nás více, kteří můžeme řešit populární plasty v oceánech. ♻

ČLÁNEK

 

Jako lokální značka děkujeme za podporu zdejšího trhu a tím samím i za práci na změně a šíření vědomostí, organizacím i lidem jako jsou: 

NaZemi

Fashion Revolution Czech Republic and Slovakia 

Dyzajn market 

Fairtrade Česko a Slovensko 

MINT market 

Veronika Blabla Hubková

 

#fashionrevolution #whomademyclothes #30wearschallenge #chytramoda #markoin

Zpět do obchodu