Praktický Design: Léto, lokální móda a čeští tvůrci

Marko.in_léto_summer

Obrázek našeho léta: Šmrnc a vtip vs. nízká kvalita a vysoká míra nevkusu. Léto a venkovní teplota +30°C opravdu není univerzální výmluva na nošení čehokoliv, kdykoliv a kamkoliv. Není to ani kvalitní řešení faktu, že se potíte. Vyhněte se „létománii“! Myslete na celé tři měsíce, ne jen na celkem 15 dní, kdy jsou tropická vedra – ušetříte si tím spoustu energie, čas i peníze. Vedle chladnějších dní a častých změn počasí, kdy se spíše hodí bunda než plavky, je tu i všudypřítomná klimatizace, kvůli které ve finále s sebou nosíte i svetr, protože je Vám v interiéru prostě zima! Podívejme se spolu na pojem letní produkt.

Jednou ze základních myšlenek oblečení je, aby nám sloužilo! Otázka na úvod pro Vás, slouží vám to vaše?

V dnešní době hyper produkce za víkend vidíme a slyšíme dva krát více, než naše babičky za celý měsíc. Fotky na Instagramu, Face Booku a internetu vůbec zhlédneme tak rychle a vidíme na nich tolik vjemů, že je jen stěží náš mozek může stačit kvalitně vstřebat. Vytvořit si k nim emoci, pocit, nebo představu vůně a jiných prožitků z toho, co vidíme. Podobnou hyperkrátkou životnost má i dnešní letní móda. Dnes populární téma Fair Fashion a protesty proti šití v Bangladéši, jsou v rozporu s plnými obchody velikých řetězců, kde lidé stojí fronty, aby si koupili levné oděvy, které na konci léta vyhodí. Seprané a vytahané hadry se prostě nenosí!

Opravdu si chcete za každou cenu koupit tak lehounké až průhledné tričko, šaty, košili, kterou za dva měsíce budete moct vyhodit? Můžete a budete takové oblečení nosit i jindy a jinam než jen v + 30°C a to jen s kamarádkami na Náplavku v lepším případě k vodě?

Lidé si odmítnou koupit zajímavě střižený model, s tvrzením, že by tak výstřední kus neunosili (většinou za takovým tvrzením stojí známá otázka „co na to řeknou ostatní?“). O týden později jdou s barevnou podprsenkou a průhledným trikem do restaurace, kam by se spíše hodila halenka a sukně ke kolenům.

Je lepší být výstřední kultivovaným a kvalitním způsobem, než nechtěně extravagantní doslova laciným a nevhodným způsobem.

Jasná otázka, kam se poděla ta střídmost a je skutečně léto a fakt, že je venku +30°C univerzální výmluva? Jednoznačně ne! Na slunci, v takové teplotě, ve městě, se potíte i ve vlastní kůži! V létě se pocení nevyhnete ani svlečená do naha… spíše než super lehoučká a průhledná „rychlo móda“ je lepší pomoc proti zápachu z potu hygiena.

 Marko.in_leto_summer_2017_2

Východisko a řešení můžete najít v práci lokálních tvůrců.

Letní modely, které nejsou průhledné na pohled (myšleno negativně pro ty průhledné a pozitivně pro ty od domácích návrhářů) užijete daleko častěji. Za šaty zaplatíte dvakrát - třikrát více a vydrží Vám i pětkrát déle. Výhodný poměr (šaty za 1.000,- = jedno léto, šaty za 3.000,- = pět let). Tím šetříte čas strávený nakupováním a peníze za neustále dokupování vytahaných, ožmolkovaných, prodřených a rozpáraných modelů.

Následuje výhoda rozmanitosti práce českých návrhářů. Aneb možnost najít si model, který je unikátní. Zároveň žijeme v zemi bohaté na kreativitu a tak máte rozmanitý výběr u koho z tuzemských výrobců si nakoupit. 

To nejlepší na konec, je to rozumná a praktická volba. Většina domácích tvůrců používá kvalitnější materiály, než najdete v masové výrobě. Na první pohled se Vám může zdát, že v obchoďáku najdete letnější kousky, ale když prohlédnete za iluzi léta, ve které je devadesát dní tropické vedro, zjistíte, že šaty z kvalitního úpletu unosíte mnohem častěji.

Při výběru materiálů u Marko.in dávám přednost kvalitě. Látka, která je z větší části přírodní a obsahuje procenta syntetických materiálů je skvělou variantou pro pohodlí, které Vám vydrží.

Má myšlenka je, abyste si oblíbené šaty oblékla příští rok i za pět let. Tím společně šetříme Váš čas, peníze i přírodu.

Kouzlo aktuální kolekce Marko.in spočívá v tom, že si modely možná neoblečete na pláž, zato je unosíte na jaře, v létě i na podzim. Stejně tak si je vezmete do práce, na výlet i večerní příležitost. 

Šaty Klára už znáte. Dnes Vám ukážu šaty Lenka, ty ocení milovnice o něco uplejších střihů.  

Najdete v nich vše, o čem píšu v tomto článku. Design a kvalitní a efektivní řešení.  V materiálu, ze kterého jsou ušité, se budete cítit jako s druhou kůží. Potěší Vás i jeho odolnost například během praní. Zamilujete se do jeho další vlastnosti a to je elasticita. Šaty se Vám doslova přizpůsobí. Čekají Vás v životě změny ať už duševní, nebo fyzické, s Lenkami můžete počítat, jsou v tom s Vámi!

I tento model je střihově přizpůsoben možnosti podkasávání. Během dopoledne v nich absolvujte zcela elegantně pracovní pohovor nebo schůzku s vedením firmy a odpoledne přezutá do tenisek vyrazte s dětmi na výlet, za kamarádkami do města, nebo s manželem na procházku do přírody.

 

 

 (foto: Foto Besi)

Je pro Vás důležité mít na každý den na sobě něco nového a absolvovat co čtrnáct dní nákupy v obchodech s malými kabinkami a prodírajíc se mezi dalšími stovkami žen, které si kupují to samé co vy? Nebo vědět, že v šatníku máte model, na který se můžete vždy spolehnout? Volba je na Vás.

Máme více lét než jedno. Proto i letní oblečení má vydržet déle než jednu sezónu. U zimní bundy na lyže také očekáváte, že Vám vydrží.

 

 

Marko Lopatić

 

 

Zpět do obchodu