Tipy: Móda, kvalita, peníze a zdraví?!

Móda, stejně jako vše, co v životě děláme má svá pravidla. Ta by měla pomáhat nám. Bohužel se často stává opak a my sloužíme jim. Pojďme se podívat na některá z nich. Vlastně, spíše než pravidla se jedná o tipy, nebo triky, jak si to s oděvem a vlastním stylem usnadnit. Zároveň, jak peníze s tím spojené a vlastní zdraví můžeme ušetřit!

 Marko.in_fabrics_rtw 

1. Šetření na materiálech!

Je lepší utratit o pár korun navíc, za silnější a kvalitnější materiál, který Vám vydrží déle. Vedle jednoduché rovnice, jak ušetřit peníze za zbytečné oblečení (které navíc zabírá i spoustu místa) a uspořit svůj čas, Vám kvalitní materiál přinese i více pohodlí (další úspora času přijde o dva měsíce později, kdy nebudeme muset vyhazovat ze šatníku zničené jedno-sezonní "rychlo oděvy").

Totiž není zlato vše, co se třpytí. V letním žargonu to znamená, že není letní vše, co je průhledné a ve své „jemnosti a vzdušnosti“ se to rozpadá jen pod tíhou vašeho pohledu. Kvalitní materiál, který bývá i bezpočetněkrát pohodlnější totiž dýchá a upřímně a lidsky napsáno saje! Proto, se v něm cítíte velmi pohodlně a bezpečně (čtěte: „není průhledný“). Podobně to je i se zimními materiály, ale o tom potom až bude čas.

Tip: Marko.in šaty Lenka, pohodlný a praktický model, který využijte v průběhu roku. Nakupujte užitnou módu, vyhněte se té z masových reklam. 

 Marko.in_shoes

2. Podpatky – příliš vysoké a na místa kam nepatří.

Nošení podpatků je obdobná dovednost, jako čtení a psaní. Tréninkem se zdokonaluje. Představte si, že Vám začne číst někdo, kdo naposledy knihu otevřel ve druhé třídě základní školy a bude se u toho tvářit zcela „namistrovaně“. Velmi podobné, jako vzít si vysoké podpatky v domnění, že vypadám skvěle a přitom si utrhnout ostudu. Je lepší na to jít pomalu a jistě, vše chce svůj čas. 

Začínáme od slabikáře, alias podpatků vysokých cca 2 cm. Po měsíci až dvou, kdy jsou pro nás opravdu přirozené, si zvýšíme stupínek na 5 – 7 cm. Zde vydržíme klidně i čtvrt roku. Tímto způsobem se za necelého půl roku dostáváme k nejvyšším příčkám. Ty startují na 10 cm. Doporučuji se zde zdržet klidně i dalšího půl roku. Dál už máte dveře otevřené, 15 cm podpatky s platformou pod bříšky chodidla na Vás jen čekají.

Velmi důležitá je opět kvalita. Milé dámy a dívky pokud si obujete štekle za tři stovky z tržnice, počítejte s tím, že po hodině Vás budou bolet nohy, boty do týdne odejdou a s nimi i Vaše zdraví! Časem si napíše a názorně ukážeme, jaké zlo umějí napáchat nekvalitní boty. 

Myslete na to, že Vás nohy ponesou celý život. Pokud budete nosit kvalitní obuv a podpatky tam, kam patří (práce, společenské akce, noční život…) a vyhnete se místům, kde je lepší být bez nich (vycházky, sport, cestování, domácnost….) můžete si i Vy ještě v šedesáti / sedmdesáti letech občas užít této elegance jako třeba Tina Turner. Ta v nich ve svých 69 letech běhala a tančila v rámci celosvětového tour (mimo jiné zavítala i do Prahy). 

Tip: vyšší podpatky s platformou pod bříšky chodidel jsou leckdy pohodlnější a snáze se v nich chodí, než ve vysokých sandálcích.

 

Marko.in_tailor

 

3. Oblečení, které nesedí - Vyhýbání se návrhářům / krejčové / stylistovi.

V návaznosti na předchozí článek konstatuju, že dnes spousta žen nosí oblečení, které jim nesedí. To je škoda, když už za oděv zaplatíte a investujete svůj čas do nákupů, určitě chcete, aby se Vám to vyplatilo. Jenže nabídka (jakkoliv se to zdálo být jiné) je dnes malá. Možná spousta obchodů, ale s velmi podobnými střihy i kvalitou. Ostatně co čekat od modelů, které jsou ušité pro desetitisíce až statisíce osob. Když každý z nás má přece jinou postavu. 

Zde se dá udělat jediné, obrátit se na domácí výrobce, kteří mají často propracovanější střihy, které lépe sedí, nebo rovnou nabízejí možnost úprav.

Druhou variantou je zakoupené modely (i když jsou z řetězce) si nechat upravit. Tím dostanete model, který Vám sice sedí, ale mají ho všichni a po sečtení nákupní ceny a úpravy už je lepší si pořídit zmíněný originál.

 

Využívejte módu ve svůj prospěch, ciťte se ve svém oblečení skvěle. Oblečeni pracovně, nebo jiným způsobem „do ulic“ trávíme drtivou většinu svého života. Z jakého důvodu být otrokem trendů, buďte paní vlastního stylu. Změňme spolu nakupování v příjemný a odpočinkový rituál.

 

 

Marko Lopatić

 

Zpět do obchodu